ingilizce us ne demek

US

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kuzey Amerika’da bulunan bir ülkedir. 50 eyaletten ve bir federal bölgeden oluşur. Başkenti Washington, D.C.’dir. ABD, dünyanın en büyük ekonomisine ve en güçlü ordusuna sahiptir. Ayrıca, dünyanın en büyük demokrasi ülkesidir.

Tarih

ABD, 1776 yılında İngiliz sömürgelerinin bağımsızlıklarını ilan etmesiyle kuruldu. Bağımsızlık Savaşı, 1783 yılında İngilizlerin yenilgisiyle sona erdi. ABD, 1789 yılında anayasasını kabul etti ve ilk başkanı George Washington oldu.

ABD, 19. yüzyılda hızla büyüdü ve genişledi. 1803 yılında Fransa’dan Louisiana’yı satın aldı ve 1845 yılında Teksas’ı ilhak etti. 1846-1848 yılları arasında Meksika-Amerika Savaşı’nı kazandı ve Kaliforniya, Nevada, Utah ve New Mexico’yu topraklarına kattı. 1861-1865 yılları arasında İç Savaş’ı yaşandı ve Kuzey, Güney’i yendi.

ABD, 20. yüzyılda iki dünya savaşına katıldı. Birinci Dünya Savaşı’nda İttifak Devletleri’ne karşı savaştı ve 1918 yılında zafer kazandı. İkinci Dünya Savaşı’nda ise Mihver Devletleri’ne karşı savaştı ve 1945 yılında zafer kazandı.

ABD, 20. yüzyılın ikinci yarısında Soğuk Savaş’ta Sovyetler Birliği ile mücadele etti. Soğuk Savaş, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla sona erdi.

Coğrafya

ABD, Kuzey Amerika’nın ortasında yer almaktadır. Kuzeyde Kanada, güneyde Meksika, doğuda Atlas Okyanusu ve batıda Büyük Okyanus ile çevrilidir. ABD, dünyanın en büyük üçüncü ülkesidir.

ABD’nin iklimi çeşitlidir. Ülkenin kuzeydoğusu nemli karasal iklime, güneydoğusu nemli subtropikal iklime, orta batısı karasal iklime, batısı ise Akdeniz iklimine sahiptir.

ABD’nin en yüksek dağı Alaska’daki Denali Dağı’dır (6.190 metre). En uzun nehri ise Mississippi Nehri’dir (3.734 kilometre).

Ekonomi

ABD, dünyanın en büyük ekonomisine sahiptir. Ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) 2021 yılında 23,0 trilyon dolardı. ABD’nin ekonomisi hizmet sektörüne dayanmaktadır. Ülkenin en büyük şirketleri arasında Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet ve Berkshire Hathaway yer almaktadır.

Siyaset

ABD, federal bir cumhuriyettir. Ülkenin başkanı dört yılda bir seçilir. ABD’nin yasama organı Kongre’dir. Kongre, Senato ve Temsilciler Meclisi olmak üzere iki meclislidir.

ABD, dünyanın en güçlü ordusuna sahiptir. Ülkenin savunma harcamaları 2021 yılında 778 milyar dolardı. ABD, NATO’nun lider üyesidir.

Nüfus

ABD’nin nüfusu 2021 yılında 332,4 milyon kişiydi. Ülkenin en büyük şehri New York’tur. Diğer büyük şehirler arasında Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia ve Phoenix yer almaktadır.

ABD’nin nüfusu çok çeşitlidir. Ülkede birçok farklı etnik grup ve kültür bulunmaktadır. ABD’nin resmi dili İngilizcedir, ancak ülkede İspanyolca, Çince, Tagalog ve Vietnamca gibi birçok başka dil de konuşulmaktadır.

Kültür

ABD’nin kültürü çok çeşitlidir. Ülkede birçok farklı etnik grup ve kültür bulunmaktadır. ABD’nin resmi dili İngilizcedir, ancak ülkede İspanyolca, Çince, Tagalog ve Vietnamca gibi birçok başka dil de konuşulmaktadır.

ABD’nin en önemli kültürel simgeleri arasında Özgürlük Heykeli, Beyaz Saray, Capitol Binası ve Hollywood Bulvarı yer almaktadır. ABD’nin en önemli sanatçıları arasında Mark Twain, Ernest Hemingway, William Faulkner, John Steinbeck ve Norman Rockwell yer almaktadır.

Eğitim

ABD’nin eğitim sistemi dünyanın en iyilerinden biridir. Ülkede birçok üniversite ve kolej bulunmaktadır. ABD’nin en ünlü üniversiteleri arasında Harvard Üniversitesi, Yale Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve California Üniversitesi, Berkeley yer almaktadır.

Sağlık

ABD’nin sağlık sistemi dünyanın en pahalı sağlık sistemlerinden biridir. Ülkede sağlık hizmetlerine erişim çok zordur. ABD’de sağlık sigortası olmayan milyonlarca kişi bulunmaktadır.

Dış Politika

ABD, dünyanın en güçlü ülkesidir. Ülkenin dış politikası, küresel istikrarı korumak ve ABD’nin çıkarlarını korumak üzerine kuruludur. ABD, NATO’nun lider üyesidir ve birçok uluslararası örgütün üyesidir.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi