ünlü ispanyol ressamlar

Ünlü İspanyol Ressamlar

İspanya, yüzyıllar boyunca dünyanın en önemli sanatçılarından bazılarını yetiştirmiştir. İspanyol ressamlar, Rönesans’tan modernizme kadar her dönemin sanatına önemli katkılarda bulunmuşlardır.

Diego Velázquez

Diego Velázquez (1599-1660), İspanyol Altın Çağı’nın en önemli ressamlarından biridir. Kral IV. Philip’in saray ressamı olarak görev yapan Velázquez, portreleri ve tarih resimleriyle tanınır. En ünlü eserleri arasında “Las Meninas” (Nedimeler) ve “Las Hilanderas” (İplikçiler) bulunur.

Francisco Goya

Francisco Goya (1746-1828), İspanyol Romantizminin öncülerinden biridir. Goya, resimleri, gravürleri ve çizimleriyle tanınır. En ünlü eserleri arasında “Üç Mayıs 1808’de Madrid’de Kurşuna Dizilenler” ve “Savaşın Felaketleri” bulunur.

Salvador Dalí

Salvador Dalí (1904-1989), İspanyol Sürrealizminin en önemli temsilcilerinden biridir. Dalí, resimleri, heykelleri, filmleri ve edebi eserleriyle tanınır. En ünlü eserleri arasında “Belleğin Azmi” ve “Filler” bulunur.

Pablo Picasso

Pablo Picasso (1881-1973), İspanyol Kübizminin kurucularından biridir. Picasso, resimleri, heykelleri, seramikleri ve gravürleriyle tanınır. En ünlü eserleri arasında “Guernica” ve “Ağlayan Kadın” bulunur.

Joan Miró

Joan Miró (1893-1983), İspanyol Sürrealizminin öncülerinden biridir. Miró, resimleri, heykelleri, seramikleri ve duvar resimleriyle tanınır. En ünlü eserleri arasında “Mavi Kuş” ve “Kadın ve Kuş” bulunur.

Antoni Tàpies

Antoni Tàpies (1923-2012), İspanyol Art Informel’in öncülerinden biridir. Tàpies, resimleri, heykelleri ve kolajlarıyla tanınır. En ünlü eserleri arasında “Duvar” ve “Haç” bulunur.

Eduardo Chillida

Eduardo Chillida (1924-2002), İspanyol Bask Heykeltıraşlığının öncülerinden biridir. Chillida, heykelleri ve çizimleriyle tanınır. En ünlü eserleri arasında “El Peine del Viento” (Rüzgarın Tarağı) ve “Elogio del Horizonte” (Ufuk Övgüsü) bulunur.

José Manuel Broto

José Manuel Broto (1949-), İspanyol çağdaş sanatının önemli temsilcilerinden biridir. Broto, resimleri, heykelleri ve enstalasyonlarıyla tanınır. En ünlü eserleri arasında “La Casa del Deseo” (Arzunun Evi) ve “El Jardín de las Delicias” (Zevk Bahçesi) bulunur.

Miquel Barceló

Miquel Barceló (1957-), İspanyol çağdaş sanatının önemli temsilcilerinden biridir. Barceló, resimleri, heykelleri ve seramikleriyle tanınır. En ünlü eserleri arasında “La Capilla Sixtina” (Sistine Şapeli) ve “El Mar de la Tranquilidad” (Sakinlik Denizi) bulunur.

Jaume Plensa

Jaume Plensa (1955-), İspanyol çağdaş sanatının önemli temsilcilerinden biridir. Plensa, heykelleri ve enstalasyonlarıyla tanınır. En ünlü eserleri arasında “The Crown Fountain” (Taç Çeşmesi) ve “Echo” (Yankı) bulunur.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi