suriye arapça çeviri

Suriye

Suriye, Orta Doğu’da yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda Irak, güneyde Ürdün ve İsrail, batıda Lübnan ve Akdeniz ile çevrilidir. Başkenti Şam’dır. Resmi dili Arapçadır. Nüfusu yaklaşık 18 milyon kişidir.

Tarih

Suriye’nin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Bölgede ilk yerleşimler MÖ 10.000 yıllarına kadar uzanmaktadır. MÖ 3.000 yıllarında Sümerler, Akadlar ve Babiller bölgede güçlü devletler kurmuşlardır. MÖ 1.000 yıllarında ise Aramiler bölgeye yerleşmişlerdir.

MÖ 6. yüzyılda Suriye, Pers İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. MÖ 332 yılında ise Büyük İskender tarafından fethedilmiştir. İskender’in ölümünden sonra Suriye, Selevkos İmparatorluğu’nun bir parçası olmuştur. MÖ 64 yılında ise Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir.

Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra Suriye, Bizans İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. 636 yılında ise Araplar tarafından fethedilmiştir. Araplar, Suriye’de Emevi ve Abbasi halifelikleri kurmuşlardır.

1071 yılında Selçuklu Türkleri Suriye’yi ele geçirmişlerdir. 1174 yılında ise Eyyübiler Suriye’de bir devlet kurmuşlardır. 1250 yılında ise Moğollar tarafından yıkılmıştır.

1260 yılında Memlükler Suriye’yi ele geçirmişlerdir. 1516 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra Suriye, Fransız mandasına girmiştir.

1946 yılında Suriye bağımsızlığını kazanmıştır. 1963 yılında ise Baas Partisi iktidara gelmiştir. Baas Partisi, Suriye’de sosyalist bir yönetim kurmuştur.

1970 yılında Hafız Esad Suriye’nin devlet başkanı olmuştur. Esad, 2000 yılına kadar Suriye’yi yönetmiştir. 2000 yılında ise oğlu Beşşar Esad devlet başkanı olmuştur.

Coğrafya

Suriye, Orta Doğu’da yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda Irak, güneyde Ürdün ve İsrail, batıda Lübnan ve Akdeniz ile çevrilidir. Başkenti Şam’dır. Resmi dili Arapçadır. Nüfusu yaklaşık 18 milyon kişidir.

Suriye’nin yüzölçümü 185.180 kilometrekaredir. Ülkenin büyük bir kısmı çöl ve yarı çöldür. Ülkenin batı kesiminde Akdeniz kıyıları yer almaktadır. Ülkenin kuzeydoğusunda ise Fırat Nehri bulunmaktadır.

Suriye’nin iklimi Akdeniz iklimi ve çöl iklimi arasında değişmektedir. Ülkenin batı kesiminde Akdeniz iklimi hakimdir. Ülkenin doğu kesiminde ise çöl iklimi hakimdir.

Ekonomi

Suriye’nin ekonomisi tarım, sanayi ve turizm sektörlerine dayanmaktadır. Ülkenin başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, pamuk, şeker pancarı ve zeytindir. Ülkenin başlıca sanayi ürünleri ise tekstil, gıda, kimya ve metalurji ürünleridir. Ülkenin başlıca turizm merkezleri ise Şam, Halep, Palmira ve Krak des Chevaliers’dir.

Kültür

Suriye’nin kültürü Arap kültürü, İslam kültürü ve Türk kültürü gibi çeşitli kültürlerin etkileşiminden oluşmuştur. Ülkenin resmi dili Arapçadır. Ülkenin başlıca dinleri ise İslam ve Hristiyanlıktır.

Suriye’nin başlıca sanat dalları müzik, resim, heykel ve edebiyattır. Ülkenin başlıca müzik türleri ise Arap müziği, Türk müziği ve Kürt müziğidir. Ülkenin başlıca resim ve heykel sanatçıları ise Muhammed Nasır, Mahmud Said ve İbrahim el-Salahi’dir. Ülkenin başlıca edebiyatçıları ise Nizar Kabbani, Muhammed el-Mağut ve Hanna Mina’dır.

Siyaset

Suriye, cumhuriyetle yönetilen bir ülkedir. Ülkenin devlet başkanı ve hükümet başkanı cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı, halk tarafından yedi yıllık bir süre için seçilir. Cumhurbaşkanı, başbakanı ve bakanları atar.

Suriye’nin yasama organı Halk Meclisi’dir. Halk Meclisi, 250 üyeden oluşmaktadır. Üyeler, halk tarafından dört yıllık bir süre için seçilir.

Suriye’nin yargı organı Yüksek Yargıtay’dır. Yüksek Yargıtay, 15 üyeden oluşmaktadır. Üyeler, cumhurbaşkanı tarafından atanır.

Dış Politika

Suriye’nin dış politikası, Arap dünyası, İsrail ve Batı ülkeleri ile ilişkilerine dayanmaktadır. Suriye, Arap Birliği’nin kurucu üyesidir. Suriye, İsrail ile 1948 yılından bu yana savaş halindedir. Suriye, Batı ülkeleri ile ilişkilerini son yıllarda iyileştirmeye çalışmaktadır.

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi