acıbadem nedir

Acıbadem

Acıbadem, gül ailesinden (Rosaceae) bir ağaç türüdür. Bilimsel adı Prunus dulcis’tir. Anavatanı Orta Asya’dır. Günümüzde Akdeniz ülkeleri, ABD, Avustralya ve Güney Afrika’da yetiştirilmektedir.

Acıbadem ağacı, 10-15 metre boyunda, yaprak döken bir ağaçtır. Gövdesi düz ve silindiriktir. Kabuğu kahverengi veya gri renklidir. Yaprakları oval veya eliptik, kenarları dişlidir. Çiçekleri beyaz veya pembe renklidir. Mart-Nisan aylarında açar. Meyvesi, sert bir kabuğun içinde bulunan bir çekirdektir. Çekirdek, yağlı ve tatlıdır.

Acıbadem, besin değeri yüksek bir besindir. Protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Özellikle E vitamini ve magnezyum açısından zengindir. Acıbadem, kalp sağlığına iyi gelir, kolesterolü düşürür, kan şekerini dengeler, sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı giderir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı korur.

Acıbadem, çiğ olarak tüketilebilir. Ayrıca, tatlılarda, kurabiyelerde, keklerde, dondurmalarda ve diğer yiyeceklerde kullanılır. Acıbadem yağı, yemeklerde ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.

Acıbadem, kuraklığa ve soğuğa dayanıklı bir ağaçtır. Güneşli ve iyi drene edilmiş topraklarda yetişir. Acıbadem ağacı, 5-6 yaşında meyve vermeye başlar. Meyveleri, Eylül-Ekim aylarında olgunlaşır.

Acıbadem, dünyada en çok üretilen kabuklu yemişlerden biridir. Türkiye, dünyada en çok acıbadem üreten ülkelerden biridir. Acıbadem, Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir.

Acıbadem, lezzetli ve besleyici bir besindir. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilebilir.


Yayımlandı

kategorisi