hüseyin demirtaş ingilizce

Hüseyin Demirtaş, 10 Nisan 1972’de Diyarbakır’ın Palu ilçesinde doğdu. Kürt bir ailenin çocuğu olan Demirtaş, ilkokulu Palu’da, ortaokulu ve liseyi Diyarbakır’da okudu. 1990 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi ve 1994 yılında mezun oldu.

Demirtaş, üniversite yıllarında Kürt siyasetine ilgi duymaya başladı. 1993 yılında Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) gençlik örgütü olan Gençlik Hareketi’ne katıldı. 1994 yılında PKK’nin siyasi kanadı olan Demokratik Halk Partisi’nin (DEHAP) Diyarbakır il başkanı oldu.

Demirtaş, 1997 yılında DEHAP’ın genel başkan yardımcısı seçildi. 2007 yılında DEHAP’ın yerine kurulan Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) genel başkanı oldu. 2014 yılında BDP’nin yerine kurulan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eş genel başkanı oldu.

Demirtaş, 2007 yılında Diyarbakır’dan milletvekili seçildi. 2011 ve 2015 yıllarında da aynı bölgeden milletvekili seçildi. Demirtaş, 2014 yılında HDP’nin eş genel başkanı seçildikten sonra milletvekilliğinden istifa etti.

Demirtaş, Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulunması için çalışmalar yürüttü. 2013 yılında PKK ile Türk hükümeti arasında başlayan barış görüşmelerinde önemli bir rol oynadı. Ancak barış görüşmeleri 2015 yılında sona erdi.

Demirtaş, 2016 yılında terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla tutuklandı. Demirtaş, 2018 yılında terör örgütüne üye olmak suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Demirtaş, halen cezaevinde bulunmaktadır.

Demirtaş, Kürt siyasetinde önemli bir isimdir. Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulunması için çalışmalar yürüttü. Ancak barış görüşmeleri 2015 yılında sona erdi ve Demirtaş terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü propagandası yapmak suçlamasıyla tutuklandı. Demirtaş, halen cezaevinde bulunmaktadır.

Faydalı Siteler:

İlgili Dosyalar:


Yayımlandı

kategorisi