monarch ne demek

Monarşi

Monarşi, bir devletin başında bulunan kişinin kalıtsal olarak belirlendiği yönetim biçimidir. Monarşilerde devlet başkanı genellikle kral veya kraliçedir. Monarşiler, mutlak monarşi ve meşruti monarşi olmak üzere ikiye ayrılır.

Mutlak Monarşi

Mutlak monarşilerde devlet başkanı, sınırsız yetkilere sahiptir. Yasama, yürütme ve yargı yetkileri tek elde toplanmıştır. Devlet başkanı, istediği zaman kanun çıkarabilir, yürürlüğe koyabilir ve kaldırabilir. Ayrıca, istediği zaman mahkemeleri feshedebilir ve yargıçları görevden alabilir.

Meşruti Monarşi

Meşruti monarşilerde devlet başkanı, sınırlı yetkilere sahiptir. Yasama yetkisi parlamentoya, yürütme yetkisi hükümete, yargı yetkisi ise mahkemelere aittir. Devlet başkanı, parlamento tarafından çıkarılan kanunları onaylamak veya veto etmek yetkisine sahiptir. Ayrıca, hükümeti görevden alabilir ve yeni hükümet atayabilir.

Monarşilerin Avantajları ve Dezavantajları

Monarşilerin avantajları arasında şunlar yer alır:

  • Siyasi istikrar sağlar.
  • Devlet başkanının deneyimli ve bilgili olması muhtemeldir.
  • Devlet başkanının sembolik bir değeri vardır.

Monarşilerin dezavantajları arasında şunlar yer alır:

  • Devlet başkanı, halk tarafından seçilmediği için demokratik değildir.
  • Devlet başkanı, sınırsız yetkilere sahipse, keyfi kararlar alabilir.
  • Monarşiler, genellikle pahalıdır.

Dünyadaki Monarşiler

Dünyada şu anda 45 monarşi bulunmaktadır. Bunların 16’sı mutlak monarşi, 29’u ise meşruti monarşidir. En eski monarşilerden biri olan Japonya, 2.600 yıldır monarşi ile yönetilmektedir. En büyük monarşi ise Kanada’dır. Kanada’nın nüfusu 37 milyon kişidir.

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi