nobel fizik ödülünü iki kez alan bilim adamı

Nobel Fizik Ödülü’nü İki Kez Kazanan Bilim İnsanları

Nobel Fizik Ödülü, fizik alanındaki olağanüstü başarıları onurlandırmak için verilen prestijli bir ödüldür. 1901’den bu yana her yıl, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilir. Bugüne kadar, sadece beş bilim insanı Nobel Fizik Ödülü’nü iki kez kazanma ayrıcalığına sahip olmuştur.

1. John Bardeen (1908-1991)

John Bardeen, Nobel Fizik Ödülü’nü iki kez kazanan ilk bilim insanıdır. İlk ödülünü 1956 yılında, transistörün icadındaki rolü nedeniyle Walter Brattain ve William Shockley ile paylaştı. İkinci ödülünü 1972 yılında, süperiletkenlik teorisine yaptığı katkılardan dolayı Leon Cooper ve John Robert Schrieffer ile paylaştı.

2. Marie Curie (1867-1934)

Marie Curie, Nobel Fizik Ödülü’nü iki kez kazanan tek kadındır. İlk ödülünü 1903 yılında, Henri Becquerel ve Pierre Curie ile radyoaktivite alanındaki çalışmaları nedeniyle paylaştı. İkinci ödülünü 1911 yılında, radyum ve polonyum elementlerini keşfettiği için aldı.

3. Linus Pauling (1901-1994)

Linus Pauling, Nobel Fizik Ödülü’nü iki kez kazanan üçüncü bilim insanıdır. İlk ödülünü 1954 yılında, kimyasal bağın doğası üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı aldı. İkinci ödülünü 1962 yılında, moleküler biyoloji alanındaki çalışmaları nedeniyle aldı.

4. Frederick Sanger (1918-2013)

Frederick Sanger, Nobel Fizik Ödülü’nü iki kez kazanan dördüncü bilim insanıdır. İlk ödülünü 1958 yılında, insülinin yapısını belirlediği için aldı. İkinci ödülünü 1980 yılında, DNA dizileme yöntemlerini geliştirdiği için Walter Gilbert ve Paul Berg ile paylaştı.

5. John Robert Schrieffer (1931-)

John Robert Schrieffer, Nobel Fizik Ödülü’nü iki kez kazanan beşinci ve son bilim insanıdır. İlk ödülünü 1972 yılında, süperiletkenlik teorisine yaptığı katkılardan dolayı Leon Cooper ve John Bardeen ile paylaştı. İkinci ödülünü 1994 yılında, yoğun madde fiziği alanındaki çalışmaları nedeniyle Douglas Osheroff ve David Lee ile paylaştı.

Bu beş bilim insanı, fizik alanındaki olağanüstü başarıları nedeniyle Nobel Fizik Ödülü’nü iki kez kazanma ayrıcalığına sahip olmuştur. Çalışmaları, modern teknolojinin ve bilimsel anlayışımızın temelini oluşturmaya devam etmektedir.


Yayımlandı

kategorisi