nominalist ne demek

Nominalist

İngilizce Anlamı:

Nominalism is a philosophical position that holds that universals, such as properties and kinds, do not exist independently of the particulars that instantiate them. In other words, nominalists argue that there are no abstract entities that exist outside of the concrete objects that we experience. This is in contrast to realism, which holds that universals do exist independently of particulars.

Nominalism has a long history in philosophy, dating back to the ancient Greeks. Some of the most famous nominalists include William of Ockham, John Locke, and David Hume. In recent years, nominalism has been revived by philosophers such as Willard Van Orman Quine and Nelson Goodman.

There are a number of arguments in favor of nominalism. One argument is that universals are not necessary to explain the world. We can explain everything that we need to explain about the world by referring to particulars. For example, we can explain why a particular object is red by referring to the particular wavelengths of light that it reflects. We do not need to posit a universal property of redness in order to explain this.

Another argument in favor of nominalism is that universals are not observable. We can never directly observe a universal. We can only observe particulars. This suggests that universals do not really exist.

Finally, some nominalists argue that universals are simply mental constructs. We create universals in our minds in order to help us organize and understand the world. However, this does not mean that universals actually exist in the world.

Türkçe Anlamı:

Nominalizm, evrensellerin, özellikleri ve türleri gibi, onları örnekleyen ayrıntılardan bağımsız olarak var olmadığını savunan felsefi bir görüştür. Başka bir deyişle, nominalistler, deneyimlediğimiz somut nesnelerin dışında var olan soyut varlıkların olmadığını savunurlar. Bu, evrensellerin ayrıntılardan bağımsız olarak var olduğunu savunan realizmle tezat oluşturur.

Nominalizmin felsefede uzun bir geçmişi vardır ve antik Yunanlılara kadar uzanır. En ünlü nominalistlerden bazıları William of Ockham, John Locke ve David Hume’dur. Son yıllarda nominalizm, Willard Van Orman Quine ve Nelson Goodman gibi filozoflar tarafından yeniden canlandırılmıştır.

Nominalizm lehine bir dizi argüman vardır. Bir argüman, evrensellerin dünyayı açıklamak için gerekli olmadığıdır. Dünyayla ilgili açıklamamız gereken her şeyi ayrıntılara atıfta bulunarak açıklayabiliriz. Örneğin, belirli bir nesnenin neden kırmızı olduğunu, yansıttığı belirli ışık dalga boylarına atıfta bulunarak açıklayabiliriz. Bunu açıklamak için evrensel bir kırmızılık özelliği varsaymamıza gerek yoktur.

Nominalizm lehine bir diğer argüman ise evrensellerin gözlemlenebilir olmamasıdır. Bir evrenseli asla doğrudan gözlemleyemeyiz. Sadece ayrıntıları gözlemleyebiliriz. Bu, evrensellerin gerçekten var olmadığını göstermektedir.

Son olarak, bazı nominalistler evrensellerin basitçe zihinsel yapılar olduğunu savunurlar. Dünyayı düzenlememize ve anlamamıza yardımcı olmak için zihnimizde evrenseller yaratırız. Ancak bu, evrensellerin dünyada gerçekten var olduğu anlamına gelmez.


Yayımlandı

kategorisi