sokrates ne demek

Sokrates

Sokrates (MÖ 470-399), Antik Yunan filozofu ve Batı felsefesinin kurucularından biridir. Atina’da doğan Sokrates, sofistlerin öğretilerine karşı çıkarak felsefeyi yeni bir yöne sokmuştur. Sokrates’in felsefesi, erdem, bilgi ve mutluluk gibi kavramlara odaklanmıştır. Sokrates, erdemin bilginin bir parçası olduğunu ve bilginin mutluluğa giden yol olduğunu savunmuştur. Sokrates’in felsefesi, Platon ve Aristoteles gibi daha sonraki filozoflar üzerinde büyük bir etki bırakmıştır.

Sokrates’in Hayatı

Sokrates, MÖ 470 yılında Atina’da doğdu. Babası heykeltıraş Sofroniskos, annesi ise ebeneydi. Sokrates, gençliğinde felsefe, şiir ve müzik eğitimi aldı. Sokrates, MÖ 443 yılında Peloponez Savaşı’na katıldı ve Potidaea Muharebesi’nde savaştı. Sokrates, savaştan sonra Atina’ya döndü ve felsefe çalışmalarına devam etti. Sokrates, MÖ 399 yılında dinsizlik ve gençleri yozlaştırmak suçlamasıyla yargılandı ve idama mahkum edildi. Sokrates, idam kararına itiraz etmedi ve MÖ 399 yılında zehir içerek öldü.

Sokrates’in Felsefesi

Sokrates’in felsefesi, erdem, bilgi ve mutluluk gibi kavramlara odaklanmıştır. Sokrates, erdemin bilginin bir parçası olduğunu ve bilginin mutluluğa giden yol olduğunu savunmuştur. Sokrates, erdemi dört ana başlık altında toplamıştır: bilgelik, cesaret, ölçülülük ve adalet. Sokrates’e göre, bilgelik, doğru ve yanlış arasındaki farkı bilmektir. Cesaret, korkuya rağmen doğru olanı yapmaktır. Ölçülülük, aşırılıklardan kaçınmaktır. Adalet ise, herkese hakkını vermektir.

Sokrates, bilginin mutluluğa giden yol olduğunu savunmuştur. Sokrates’e göre, bilgi, erdemin ön koşuludur. Bilgisiz bir kişi, erdemli olamaz. Sokrates, bilginin iki şekilde elde edilebileceğini savunmuştur: deneyim ve akıl yürütme. Deneyim, dünyayı gözlemleyerek ve deneyerek bilgi edinmektir. Akıl yürütme ise, mantık kullanarak bilgi edinmektir. Sokrates, bilginin en güvenilir kaynağının akıl yürütme olduğunu savunmuştur.

Sokrates, mutluluğun erdemli bir yaşam sürmek olduğunu savunmuştur. Sokrates’e göre, mutluluk, dışsal faktörlere bağlı değildir. Mutluluk, kişinin kendi içindedir. Erdemli bir yaşam süren kişi, mutlu bir kişidir.

Sokrates’in Mirası

Sokrates’in felsefesi, Platon ve Aristoteles gibi daha sonraki filozoflar üzerinde büyük bir etki bırakmıştır. Sokrates’in felsefesi, Batı felsefesinin temellerini oluşturmuştur. Sokrates, felsefeyi yeni bir yöne sokmuş ve felsefenin önemini vurgulamıştır. Sokrates, felsefenin insan hayatı için vazgeçilmez olduğunu savunmuştur. Sokrates’in felsefesi, bugün hala geçerliliğini korumaktadır.

Sokrates ile İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi